Izdelava logotipa: Kakšen je dober logotip?

Izdelava logotipa. Iz vidika uspešnosti je dober logotip tisti, ki takoj pritegne pogled in se ljudem že ob prvem pogledu vtisne v spomin. S svojo unikatnostjo vas loči od konkurence ter uspešno nagovarja vaše ciljne stranke.

Gledano iz vidika uporabnosti, pa je dober logotip tisti, ki je primeren za široko uporabo in primeren za kombiniranje z ostalimi gradniki, ki jih določa celostna grafična podoba podjetja. Oblikovanje logotipa ni tako preprosto, kot se sprva zdi. Pomembno je, da je logotip karseda preprost, brez drobnih podrobnosti ter prilagodljiv za vse nadaljnje aplikacije.

Dober logotip:

  • je preprost;
  • je videti dobro v barvah in tudi v črno/beli različici;
  • je prepoznaven kadar je uporabljen v majhni in veliki velikosti – prilagodljiv na vse velikosti;
  • je enostavno zapomnljiv in se vtisne v spomin;
  • izraža profesionalnost in zaupanje;
  • je pripravljen v formatih, ki so v nadaljnji uporabi primerni za vsakršno uporabo na spletnih in tiskanih materialih.
izdelava logotipa
Primer prilagodljivega logotipa (podjetje Trimaj).

Ali vas zanima izdelava logotipa in ne veste, kako se je lotiti? Priporočam, da za oblikovanje logotipa poiščete oblikovalca/ko. Ta se spozna na grafično oblikovanje in računalniške programe za oblikovanje. Prihranili boste čas, končni rezultat pa bo (verjetno) boljši, kot če bi se tega lotili sami. Sama stremim k temu, da je izdelava logotipa oz. končni rezultat karseda kakovosten. Zavedam se, da je logotip pomemben gradnik za vašo dejavnost in prispeva k vašemu uspehu.

Kako poteka oblikovanje logotipa, če sodelujete z mano?

  1. Zbiranje informacij: najprej vstopim z vami v stik. Zberem vse potrebne informacije o vaših željah, vaši dejavnosti in namenu izdelave ali prenove logotipa. Za dober rezultat moram čim bolje spoznati vas in vašo dejavnost. Tako sta postopek oblikovanja in končna izdelava logotipa lahko kakovostna.
  1. Priprava osnutkov: na podlagi vaših potreb, želja in ciljev se lotim priprave idejnih osnutkov logotipa. Osnutke vam predstavim in glede na odziv pripravljene osnutke razvijam dalje, do končne podobe logotipa. Pri tem upoštevam glavne karakteristike dobrega logotipa, kot so preprostost, kreativnost in široka uporabnost.
  1. Morebitni popravki: po potrebi se dogovorimo za popravke.
  1. Dostava materialov: po potrjenih popravkih vam končni logotip (primeren za uporabo na spletu in za tisk) z razlago o uporabi pošljem na e-mail. Izdelava logotipa je s tem zaključena. V primeru vprašanj, sem vam tudi kasneje še vedno na voljo.
izdelava logotipa
Moj postopek oblikovanja logotipa (podjetje Moj parking).
izdelava logotipa
Moj postopek oblikovanja logotipa (podjetje Moj parking).

Ker je logotip izdelan z mislijo na kakovost, se v nadaljevanju brez težav lahko izdela tudi preostala celostna grafična podoba. Logotip boste lahko uporabili na spletni strani, na družbenih omrežjih, za vso poslovno komunikacijo (na dokumentih), na tiskovinah in oglasnih materialih … Povsod, s čimer se boste pojavili na trgu.

Ustrezno oblikovanje logotipa ter nasploh grafično oblikovanje lahko za podjetje pomeni pomemben korak pri uveljavljanju na trgu in izkazovanju profesionalnosti. S pravo izbiro oblikovalca ali oblikovalke poskrbite, da bo izdelava logotipa kakovostna.

V kolikor je oblikovanje logotipa nekaj, pri čemer bi želeli, da vam pomagam ali svetujem jaz, bom vesela vašega sporočila (info@spelabecaj.si). Veselilo me bo spoznati tudi vas.

Nekaj izdelanih logotipov, ki sem jih izdelala za svoje stranke si lahko ogledate v portfoliu.

Špela Bečaj

Ta spletna stran uporablja piškotke.