Kaj je celostna grafična podoba podjetja?

Celostna grafična podoba (CGP) je usklajenost vseh grafičnih elementov, s katerimi podjetje komunicira. Skupaj tvorijo celotno vizualno identiteto podjetja – poenostavljeno je CGP tisto, kar stranke vidijo. Podjetje z usklajeno podobo deluje profesionalno, je hitro prepoznavno, stranke pa takemu podjetju bolj zaupajo. Urejena celostna grafična podoba je ključna, da naredimo podjetje ali blagovno znamko edinstveno. Za dober marketing, prodajo in zaupanje strank je izrednega pomena in bi morala biti standard za vsa majhna in velika podjetja. Vsako podjetje potrebuje lahko prepoznavno podobo, za katero pa zgolj izdelava logotipa ne zadošča. Definiranje celostne podobe, oblikovanje logotipa, oblikovanje letaka, zgibank, izdelavo vizitk in ostalega oblikovanja je pametno prepustiti strokovnjakom.

Kateri so osnovni gradniki CGP-ja?

Logotip

Osrednji element, okoli katerega se celostna grafična podoba gradi je logotip. Uporablja se za identifikacijo podjetja na spletnih straneh, družbenih omrežjih, promocijskih in reklamnih materialih … Skupaj z barvami, pisavami, reklamnimi materiali in drugimi elementi za vizualno predstavitev tvorijo vizualno identiteto podjetja. Kakovostno oblikovanje logotipa je ključno za nadaljnje oblikovanje ostalih materialov in grajenje prepoznavnosti podjetja.

celostna grafična podoba logotip
Primer logotipa v treh različnih pojavnih oblikah (kozmetični salon Quantum).

Barvna shema/barve

Barve podjetja so tiste, s katerimi se podjetje predstavlja javnosti in je po njih razpoznavno. Pojavljajo se v logotipu, embalaži izdelkov, oblačilih zaposlenih, na družbenih omrežjih, spletni strani, letakih in na vseh ostalih reklamnih in promocijskih materialih. Tako kot izdelava logotipa mora biti tudi izbor barv premišljen. Barve ne izberemo samo zato, ker nam je osebno všeč, temveč zato, da nas poveže s strankami, pri njih vzbudi določeno mnenje o našem podjetju ter nas naredi edinstvene.

celostna grafična podoba barvna shema
Primer izbrane barvne sheme podjetja.

Tipografija/pisave

Tipografija oz. izbrane pisave so pogosto podcenjen element celostne podobe podjetja. Na voljo imamo ogromno različnih vrst pisav, ni pa vsaka primerna za vsako panogo in podjetje. Tako kot z logotipom se tudi s pisavami pojavljamo na spletu in v tiskanih medijih. Pisava mora biti v skladu z oblikovanim logotipom in podpirati sporočilnost le-tega. Katerokoli pisavo uporabljamo, naj bo vizualno privlačna, v skladu z našo panogo in najpomembneje, lahka za branje. Kadar celostna grafična podoba točno določa katero pisavo podjetje uporablja, je oblikovanje vseh ostalih materialov enotno in pomembno prispeva k prepoznavnosti podjetja. Da enoten videz in prepoznavnost dosežemo, moramo tako kot ostale elemente celostne grafične podobe tudi pisave dosledno uporabljati.

celostna grafična podoba
Primer uporabe osnovnih elementov celostne grafične podobe (logotip, barve in pisave) na tiskanih promocijskih materialih.

Kakovostno grafično oblikovanje in posledično dobro pripravljena celostna grafična podoba za podjetje pomeni tudi velik prihranek časa in denarja. Čeprav so bila do zdaj omenjena predvsem podjetja, pa celostna grafična podoba pride prav tudi pri društvih, organizacijah, govorimo lahko o celostni podobi dogodka ali izdelka. Pri vseh pa je glavni namen enoten videz, grajenje prepoznavnosti iz izkazovanje profesionalnosti. Pravila, kako naj se celostna grafična podoba uporablja se zapiše v priročnik za uporabo celostne grafične podobe.

V kolikor je celostna grafična podoba nekaj, pri čemer bi želeli, da vam pomagam ali svetujem jaz, bom vesela vašega sporočila (info@spelabecaj.si). Veselilo me bo spoznati tudi vas.

Nekaj izdelanih celostnih podob, ki sem jih izdelala za svoje stranke si lahko ogledate v portfoliu.

Špela Bečaj

Ta spletna stran uporablja piškotke.